Talent ontwikkelen met hoofd, hart en handen
Lezen

Technisch lezen
Voor het technisch leesonderwijs gebruiken wij op school de methode Station Zuid. Dit is een methode voor voorgezet technisch lezen, waarmee de kinderen van groep 4 t/m 8 op een effectieve ťn stimulerende manier (verder) leren lezen. Naast een complete leerlijn voor technisch en vloeiend lezen bevat de methode een unieke leerlijn leesbevordering en literatuureducatie.  In groep 7 en 8 krijgen de kinderen 2 keer per week een les. Eťn keer een basisinstructieles van 30 minuten en 1 keer een leesbevorderingsles van 45 minuten.
Station Zuid is de naam van de methode. Maar het is ook de naam van een oude brandweerkazerne in het fictieve stadje Zummel. Daar beleven de hoofdpersonages van de luisterverhalen, Flo, Max, Tjeng, Anna en Melvin allerlei spannende avonturen. Samen hebben ze De Brandweerclub opgericht. In de klas luisteren de kinderen naar hun belevenissen.  Om de week eindigt een aflevering van De Brandweerclub met een heuse cliffhanger. Tegelijk verschijnt de url http://www.debrandweerclub.nl/ op het digibord en een Ďgeheimeí code. Met die code kunnen de kinderen thuis verder lezen op de gratis website.

Eťn, twee of drie sterren?
De methode heeft aandacht voor de zwakkere lezers ( *-kinderen), door extra opdrachten en extra instructie van de leerkracht.
Voor de gemiddelde lezers ( **-kinderen) staan er in het werkboek extra oefeningen en voor de sterke lezers ( ***-kinderen) zijn er oefeningen die wat abstracter zijn en moeilijkere woorden, zinnen en teksten bevatten. Daarnaast krijgen deze kinderen ook steeds een speciale opdracht ter voorbereiding op de leesbevorderingsles.

Nieuwsgierig geworden omtrent deze methode? Bekijk dan dit filmpje waarin een methodespecialist in 10 minuten vertels hoe Station Zuid is opgebouwd: