Talent ontwikkelen met hoofd, hart en handen
Lezen 

Lees meer over 'de letter centraal'

Effectief leesonderwijs
In Lijn 3 staat bij het leren lezen de letter centraal. Uit onderzoek blijkt dat deze didactiek zeer effectief is in het leesonderwijs. Door de letter centraal te stellen wordt voorkomen dat kinderen een woordbeeld inprenten en daarin blijven hangen, waardoor ze niet toekomen aan het echte lezen. Het voorkomt memoriserende lezers.

Met Lijn 3 leren de kinderen snel om letters te herkennen en nieuwe woorden te lezen. Op deze manier kunnen in dezelfde tijd meer letters worden aangeboden en geleerd dan met zogenaamde kapstokwoorden.
 
Letterfilmpjes en wandkaarten
Dat de letter centraal staat, ziet u terug in de letterfilmpjes en de bijbehorende wandkaarten. Op de wandkaart staat geen woord, maar een letter centraal. Bij de letter horen altijd meerdere afbeeldingen, die helpen om de letter te onthouden. Met name risicolezers hebben houvast aan deze visuele ondersteuning.Tips bij het oefenen met lezen
  • Zoek in de bieb naar leuke boeken op het niveau van het kind. De niveaus staan in de bieb op de boeken aangegeven en anders even informeren bij een medewerker.
  • Begin zoveel mogelijk op een vast tijdstip, dit geeft duidelijkheid voor je kind. Probeer dagelijks maximaal 15 minuten te lezen. Het is effectiever om dagelijks kortstondig te lezen dan eens in de week een uur lang.
  • Laat je kind niet worstelen met een moeilijk woord. Zeg het woord voor en laat je kind het woord nogmaals lezen.
  • Om het voor je kind zo leuk mogelijk te houden sluit je het lezen positief af. Dit kan bijvoorbeeld door je kind voor te lezen. Kinderen kunnen intens genieten van een verhaal en van de aandacht die ze krijgen tijdens het voorlezen.
  • Voor kinderen die moeite hebben met lezen kan 'herhaald lezen' ook goed werken om het leestempo op te krikken. Enkele dagen achter elkaar dezelfde tekst laten lezen en bijhouden hoe lang je kind erover doet.  Gecombineerd met een beloningssysteem is dit vaak effectief.
  • Laat je kind eens lezen op de iPad of E-reader, als je die hebt. Sommige kinderen vinden dit prettiger (of leuker) dan lezen in een boek, mede omdat de lettergrootte en verlichting naar eigen voorkeur zijn aan te passen.